Ciasto z borówkami na maślance z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta zaczynamy od posmarowania blaszki tłuszczem i posypania bułką tartą.
całe jajka należy ubić z 1 szkl cukru na sztywną pianę.
Następnie do jajek dodajemy maślankę, ciągle miksując,
następnie dodajemy 0,5 szkl oleju i dokładnie miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Dokładnie miksujemy na gładką masę, bez żadnych grudek.
Ciasto wlewamy do blaszki,
2.Na ciasto wysypujemy borówki .* UWAGA ciasto ma dość zwartą konsystencje, więc nie należy się bać, ze owoce wpłyną do niego :-) po upieczeniu są na zewnątrz nie w środku ciasta
3.kruszonka
Składniki na kruszonkę wsypujemy do jednej miski
i wszystko dokładnie wyrabiamy palcami tak by miało sypką konsystencję.
4.Jeśli na początku jest mało sypka, można dodać troszkę mąki :-)
Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
5.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.
* w czasie przygotowania może nam się wydawać ze ciasto będzie niskie, spokojnie podczas pieczenia ładnie rośnie :-)
Komentarze