ciasto z borówkami na maślance z kruszonką

4.86 (166 ocen)

  • 60 min

bardzo delikatne i smaczne ciasto. Maślanka nadaje mu wspaniały smak, który pobijają borówki skąpane w pysznej kruszonce.POLECAM

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -1 szkl. maślanki
    -2,5 szkl mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 jajka
    -1 szkl cukru
    -pół szkl oleju
    -borówki
    KRUSZONKA:

    -8 łyżek oleju
    -10 łyżek mąki
    -8 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.86 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z borówkami na maślance z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od posmarowania blaszki tłuszczem i posypania bułką tartą.

    całe jajka należy ubić z 1 szkl cukru na sztywną pianę.
    Następnie do jajek dodajemy maślankę, ciągle miksując,
    następnie dodajemy 0,5 szkl oleju i dokładnie miksujemy.
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Dokładnie miksujemy na gładką masę, bez żadnych grudek.
    Ciasto wlewamy do blaszki,
  • borówki 2. Na ciasto wysypujemy borówki .* UWAGA ciasto ma dość zwartą konsystencje, więc nie należy się bać, ze owoce wpłyną do niego :-) po upieczeniu są na zewnątrz nie w środku ciasta
  • kruszonka 3. kruszonka

    Składniki na kruszonkę wsypujemy do jednej miski
    i wszystko dokładnie wyrabiamy palcami tak by miało sypką konsystencję.
  • ciasto 4. Jeśli na początku jest mało sypka, można dodać troszkę mąki :-)

    Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
  • gotowe ciasto 5. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut.
    * w czasie przygotowania może nam się wydawać ze ciasto będzie niskie, spokojnie podczas pieczenia ładnie rośnie :-)

    I nasze pyszne ciasto jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować