Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsyz płucek

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płucka wieprzowe 700 g,
jajko 1 szt,
kajzerka 1 szt,
cebula 2 szt,
Bułka tarta klasyczna Prymat ile będzie trzeba,
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
marchewka 1 szt,
seler korzeniowy kawałek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt,
Ziele angielskie całe Prymat 4 -5 kulek

Przepis i sposób przygotowania na: klopsyz płucek

1
Płucka wieprzowe oczyścić ,kilka razy wypłukać w zimnej wodzie , ugotować do miekkości do gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz z marchewką i kawałkiem selera.
2.
Ugotowane płucka wyjąc na talerz, ostudzi pokroić na mniejsze kawałki zmielić przez maszynkę do mięsa razem z marchewką , selerem oraz kajzerką, wymieszać dodając podsmażoną na tłuszczu cebule dodać przeprawę uniwersalną ,sól ,pieprz do smaku oraz jajko ,tartą bułkę ponownie dobrze wymieszać.
3.
Gdyby masa była za rzadka dodać więcej tartej bułki.
Formować klopsy obtacza w tartej bułce , smażyć na gorącym oleju z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 28.03.2017 09:40
ciekawy pomysł
Bożena Matuszczyk 28.03.2017 08:29
Wiesz halina17 robiłam pierwszy raz bo zostało mi farszy wiec dorobiłam i wyszły klopsy.;)
halina17 27.03.2017 22:24
Pomysłowe , lubię pierogi z płucek to tez dla mnie dobre takie klopsy.
Bożena Matuszczyk 27.03.2017 22:06
A też smaczne były, robiłam pierwszy raz bo zostały mi płucka robiłam pierogi z płuckami no i z reszty spróbowałam zrobić własnie te klopsy. Dziękuję Justynko.
gusia1000 27.03.2017 21:38
Smacznie wyglądają.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak