Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier puder 10 dag
śmietana kremówka 1/2 szklanki
drożdże świeże 3 dag
mleko 1/4 szklanki
mąka pszenna 40 dag
masło 1/2 kostki
cytryna 1 szt
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę.
Krok 1 - Babka cytrynowa foto
2
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wymieszać z 3 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji.
Krok 2 - Babka cytrynowa foto
3
Następnie dodać do masy jajecznej razem z rozpuszczonym ciepłym masłem. Zalać mąkę, wycisnąć sok z cytryny i wyrabiać ciasto ręką przez pół godziny.
Krok 3 - Babka cytrynowa foto
4
Po czym przelać do przygotowanej formy i odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
Krok 4 - Babka cytrynowa foto
5
Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i piec około 35-40 minut.
Krok 5 - Babka cytrynowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.03.2017 08:34
bardzo dobre
dodi 12.03.2017 14:36
ale pięknie wygląda
ania2610 12.03.2017 14:15
Ale świetna baba !!! :)
benka 12.03.2017 10:17
Pyszna babka.
Justi2401 12.03.2017 10:14
Piękna i wysoka :)
Ewelina1991 12.03.2017 09:37
fajna babka
MonikaW 12.03.2017 08:19
Piękna wyszła
Krystyna32 12.03.2017 08:17
pyszna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak