Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka makaronowa z tuńczykiem i dodatkami
2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i wkładamy do gorącej wody i gotujemy około 5 minut, po czym osączamy je.
4. Listki bazylii kroimy w paseczki.
5. Kapary i oliwki osączamy na sitku. Oliwki kroimy w plasterki.
6. Tuńczyka osączamy na sitku (olej zostawiamy do sosu) i delikatnie rozdrabniamy widelcem.
7. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od upodobania).
8. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez z jogurtem oraz dwiema łyżkami oleju z tuńczyka. Następnie dodajemy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, kilka kropli przyprawy uniwersalnej oraz sok z połowy cytryny i wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie do sosu możemy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
9. Do miski przekładamy makaron oraz pozostałe składniki tj. tuńczyka, jajka, pomidory, brokuły, oliwki oraz kapary i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanymi listkami bazylii i kilkoma plasterkami czarnych oliwek.