Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka warstwowa na krakersach.
1.Pierwsza pasta - ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojonego ogórka konserwowego, 3 łyżki majonezu, pieprzu do smaku.
2. Druga pasta - Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać łyżkę majonezu, pieprz i wszystko razem wymieszać .
3. Trzecia masa - jajka ugotować po ugotowaniu oddzielić białka od żółtek. białka zetrzeć na tarce dodać 2 łyżki majonezu, pieprz, sól do smaku wymieszać ,
Na blaszce ułożyć 9 krakersów (w rzędach po 3 krakersy).
Na krakersy nałożyć pierwszą masę, przykryć krakersami (9 sztuk) nałożyć drugą masę na sałatce. Przykryć znowu krakersami nałożyć trzecią masę,. Żółtka zetrzeć na tarce i rozsypać na górę.
Szczypiorek pokroić i obsypać sałatkę .
Tak przygotowaną sałatkę odstawić do lodówki na całą noc.