Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki

Masa

mleko skondensowane 400 g
serek mascarpone 500 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
wrzątek 1/3 szklanki

Owoce w galaretce

maliny mrożone 400 g
galaretka owoce leśne 1 opakowanie
cukier wanilinowy 1 opakowanie
woda 1/3 szklanki

Poncz

woda 0,5 szklanki
sok z cytryny 0,5

Porada

Można użyć innych kwaśnych owoców lub mieszanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie nadal miksując dodawać stopniowo cukier, potem pojedynczo żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać przesiane mąki - nie ubijać zbyt długo, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy kwadratowej (23x23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piec 35 minut w temperaturze 175 stopni. Odstawić do wystudzenia.

Biszkopt podzielić na 3 blaty.

OWOCE W GALARETCE:
Owoce, cukier wanilinowy i wodę zagotować (nie gotować za długo by owoce się nie rozpadły), dodać galaretkę, dokładnie wymieszać. Wystudzić. Zimną włożyć do lodówki (jeśli nam się spieszy do zamrażalki) i poczekać aż galaretka zacznie lekko tężeć (trzeba pilnować).

MASA:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Mleko skondensowane chwilę zmiksować, następnie dodać serek mascarpone, miksować aż masa stanie się gładka (bez grudek) Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy, wymieszać i połączyć z całą masą.

Uwaga , szybko tężeje wiec dobrze by galaretka była już gotowa (tężęjąca)

Pierwszy blat włożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć galaretkę, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć 3/4 masy z mascarpone. Nałożyć 3 blat, nasączyć ponczem i rozsmarować pozostałą część masy. Całość posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą no

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 11.02.2017 17:35
smaczne ciasto
as28 06.02.2017 22:46
pychotka ;)
Bernadeta1 06.02.2017 20:35
na pewno smakuje wyśmienicie
Barbara13 06.02.2017 18:51
Zapowiada się obłędnie
halina17 06.02.2017 18:38
Apetycznie wygląda ciasto.
Ola1young 06.02.2017 17:22
pyszne,takie delikatne
ania2610 06.02.2017 15:45
pyszne ciasto!
ada.la 06.02.2017 13:49
ciekawe ciasteczko
Ada-Gaba 06.02.2017 13:31
znakomite ciacho
Edita 06.02.2017 13:23
fajny przepis
Patrycja33 06.02.2017 13:12
cudowne ciacho!
Futka 06.02.2017 12:40
Bajeczne ciasto
MarysiaB 06.02.2017 12:18
wygląda rewelacyjnie
molanka 06.02.2017 12:09
apetycznie wygląda
RenataZ-et 06.02.2017 12:04
bardzo apetyczne ciasto
2milutka 06.02.2017 11:48
Cudowne ciasto!
adelajda 06.02.2017 11:48
Super ciacho:)
jan_mag 06.02.2017 11:20
Ale pysznie się prezentuje :)
agaK. 06.02.2017 11:17
Wygląda delikatnie, pyszny:)
Mniam 06.02.2017 11:12
Rewelacyjne ciasto, na pewno bardzo smaczne :)
Konczi 06.02.2017 10:53
wygląda pysznie :)
bietka 06.02.2017 10:16
smaczne ciacho :)
Ola1984 06.02.2017 10:15
Bardzo apatyczne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak