Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto rabarbarowe - serowe.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gr
cukier 125 gr
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
masło lub margaryna 250 gr (miękkie)
woda zimna 2 łyżki
rabarbar 1200 gr
ser biały 500 gr. (mielony )
jajko 4 szt
cukier 250 - 300 gr
mąka ziemniaczana 2 -3 łyżki
cukier puder do posypania
tłuszcz do formy
cynamon Prymat 1 - 2 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto rabarbarowe - serowe.

1.
Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, zrobić kulkę owinąć folią spożywczą , włożyć na 50 - 60 min do lodówki.
2.
Po wyjęciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować
3.
Ciasto rozłożyć na wysmarowanej i oprószonej mąką blaszce wielkość blaszki 25/40 ponakładać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 min,
4
.W między czasie obrać i pokroić rabarbar, wymieszać z 150 gr cukru posypać cynamonem wymieszać powstały sok odcisnąć
5.
Ser wymieszać z jajkami, z resztą cukru i mąką ziemniaczaną, Na podpieczonym cieście poukładać rabarbar,a na wierzch rozsmarować masę serową.Pieczemy jeszcze 30 - 35 min w 180 st. Po upieczeniuwystudzeniu i ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.03.2017 22:10
Dziękuję,;)
gusia1000 04.02.2017 23:55
Smaczne ciasto.
Bożena Matuszczyk 03.02.2017 12:34
Tak Gosiu było pyszne,robiłam pierwszy raz z przepisu znajomej.;)
gosia56 03.02.2017 10:30
na pewno pyszne jeszcze takiego nie jadłam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak