Przepis i sposób przygotowania na: Kebab po posku w sosie czosnkowo-chrzanowym
Odstawić do lodówki.
Mięso natrzeć przyprawami, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu posmarować olejem i upiec w gorącym piekarniku albo usmażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni. Wołowina nie powinna być wydrążoną nasucho, ale może pozostać lekko różowa w środku.
Mięso odstawić na pół godziny do ostygnięcia, a następnie bardzo ostrym nożem pokroić w cienkie plastry. Przed podaniem szybko odgrzacna dużej suchej patelni lub w elektrycznym piecyku.
W międzyczasie cienko poszatkować kapustę białą i czerwoną, dodać utartą grubo marchewkę oraz piórka cebuli. Posiekać natkę pietruszki i dodać do surówki. Doprawić solą, pieprzem,cukrem i sokiem z cytryny. polać olejem i wymieszać. Schłodzić.
Kebab można pakowacdo dużego placka pszennego i formować naleśnik, do rozkrojonego chlebka pita, albo podać na ogrzanym talerzu.
Na spód włożyć nieco mięsa, polać sosem i nakryć porcją surówki - ponownie ułożyć mięso i polać sosem.