Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt, który zawsze wychodzi

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bez puszystego, pysznego biszkoptu większość ciast i tortów się nie uda. Polecam zatem przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi i jest gwarancją udanych wypieków!

Składniki:

Biszkopt 1 szt
jajko 5 szt
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt, który zawsze wychodzi

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane z dodatkiem szczypty soli dodając żółtka na przemian z cukrem, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 40 min (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mata 4 tygodnie temu
Chce zrobic biszkopt ale nie widze na jakiej srednicy blachy jest robiony.
Bożena Matuszczyk 01.02.2017 12:54
Dziękuję za miłe komentarz Konczi soda daje to ze biszkopt jest pulchniejszy.Pozdrawiam.
Konczi 01.02.2017 12:46
piekę podobnie jednak bez sody, dobry przepis
bertpvd 01.02.2017 10:55
piękny biszkopt
Smaczna_B 01.02.2017 10:19
Rzeczywiście , wyszedł ok!
Małgorzata92 01.02.2017 10:15
Spróbuję :)
gosia56 01.02.2017 10:14
super ten biszkopt
gusia1000 01.02.2017 10:09
Ładny, wysoki biszkopt.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak