Przepis i sposób przygotowania na: Gulab Jaman - pakistańskie mini pączki z mleka w proszku (w syropie pomarańczowym)
Kroki postępowania
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając - podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru.
Następnie całość gotować (na małym ogniu) około 15 minut, po czym garnuszek przykryć, a ogień zmniejszyć do minimum.
(Kiedy będziemy moczyć pączki w syropie -powinien być on ciepły, ale nie gorący.)
Do miseczki przesiać mleko w proszku, mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną.
Wyrabiając ciasto - dodać (stopniowo) śmietankę.
(Ciasto powinno być miękkie, ale niezbyt lepkie. Jeśli jest za rzadkie - należy dosypać mleka w proszku. W przypadku odwrotnej sytuacji - dolać śmietanki.)
(W międzyczasie zamieszać, aby obróciły się na drugą stronę.)
Całość odstawić na 30-60 minut, aby nasiąkły (*).
(W międzyczasie należy sprawdzić poziom nasiąknięcia.)
Pączki przechowywać w lodówce.
Podawać na zimno lub ciepło (podgrzane) - np. z lodami.
Można je polać dodatkową porcją syropu i posypać posiekanymi orzechami.
(*) Jeśli pączki nie chcą nasiąknąć, to należy zrobić (szpileczką) w nich małe dziurki i podgotować (pod przykryciem) w syropie około 5 minut.