Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni na młodym zakwasie
Pierwszy chleb wychodzi trochę kwaskowy, bo użyto do niego dużo zakwasu, ale musi tak być, bo młody zakwas ma młode i słabe kultury bakterii( tzw. dzikie drożdże), a z czasem staje się mocniejszy i używamy go mniej.
Do chlebka można użyć dowolnej mieszanki mąki. Należy przy tym pamiętać o pewnej zasadzie:im więcej mąki żytniej tym ciasto musi być luźniejsze, bo chleb wyjdzie zbity, gdy dajemy więcej pszennej robimy ciasto gęściejsze.
Do zakwasu dodajemy mąkę i stopniowo wodę, wyrabiamy ciasto, sól dodajemy na końcu. Przykrywamy i odstawiamy, aby wyrosło, czas zależy od temperatury, ale minimum jest to 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem foremki 35 x 12, ugniatamy powierzchnię mokrą łyżką (ciasto powinno sięgać do połowy wysokości blaszki). Przykrywamy ściereczką i dodatkowo folią, aby ciasto nie wyschło. Odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb na zakwasie rośnie powoli, należy czekać cierpliwie , aż wyrośnie na całą blaszkę ok 4-5 godzin.
Piekarnik nagrzewamy do 230*C. Odwijamy folię, smarujemy chleb wodą, można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza do kwiatów, otrzymamy wtedy chrupiącą skórkę. Wkładamy chleb na 15 minut, potem obniżamy temperaturę do 200*C i pieczemy aż skórka zbrązowieje ok. 30-35 minut. Gotowy chlebek studzimy na kratce.