Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki ziemniaczano-drożdżowe
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do miski ( ja to robię robotem) , dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wymieszać, dosypać sól, wbić jajka i dolać drożdże, zagniatać ciasto pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przy pomocy robota wyrabiam około 5 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać podobnie do grzybów.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na większej patelni rozpuścić masło i wrzucić cebulę, podsmażyć delikatnie i wrzucić na patelnię kapustę z grzybami, dodać około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut, gdyby całość zaczęła się przypalać to podlać 1-2 łyżkami wody. Po zmięknięciu kapusty farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz zielona pietruszkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Piec 25-30 minut w temp. 180 st podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem czerwonego barszczu.