Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy boczek

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 2-2,5 kg
sól 2 płaskie łyżki
czosnek ząbki 2 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
margaryna 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy boczek

1. W moździerzu rozmieszać sól z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz majerankiem. Natrzeć nim płat boczku, zwinąć i włożyć do lodówki na 12h.
2. Boczek rozwinąć, posypać z wierzchu boczkiem, ponownie zwinąć i związać sznurkiem, włożyć do brytfanki, dodać margarynę i piec w temp. 180 st C, 1,5, po czym przełączyć temp na 200 st C i piec ok 30min-1h.
3. Z zimnego boczku usunąć sznurek, podawać na kanapki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.12.2016 19:24
pycha ,już ślinka leci
Janina 28.12.2016 15:12
Pyszny domowy;))
Franciszek 28.12.2016 14:53
pycha boczek
Jadwiga/Jaga85 28.12.2016 14:45
pyszny boczek
Ola1984 28.12.2016 13:08
Domowe wędliny nie mają sobie równych :) Pysznie!
Ania321 28.12.2016 13:01
robię podobny i bardzo lubię :)
mirosława4 28.12.2016 11:37
taki jest najlepszy
ben-ka 28.12.2016 10:44
Uwielbiam, pomimo kalorii :)
Wafelek2601 28.12.2016 10:15
Najlepszy właśnie taki domowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak