Przepis i sposób przygotowania na: Razowe bułki z ziarnami
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać wodę, sól, oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne (przynajmniej 10 minut) Pod koniec wsypać siemię i po łyżce ziaren słonecznika i dyni ,resztę zostawić do posypania wierzchu. Przykryć ciasto i postawić w ciepłym miejscu , aby wyrosło.
Ciasto wyjąć na blat, odgazować (uderzyć dłonią kilka razy, aby wyszło z niego nadmiar powietrza) Podzielić je na 4 części, a potem każdą jeszcze na 3, uformować 12 bułeczek.Ułożyć je na wyłożonej papierem blaszce , posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami. Odstawić do wyrośnięcia.
Bułki piec ok. 15-17 minut w temperaturze 180*C Wyjąć wystudzić na kratce.