Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z bananami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 sztuk
cukier 3/4 szklanki
kakao 1 łyżka
czekolada mleczna 1 tabliczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 szklanka

Masa

śmietana kremówka 1 litr
serek homogenizowany 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
cukier puder 1/2 szklanki
sok bananowy 1,5 szklanki
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z bananami

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, następnie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem i przesiewamy do masy, dodajemy wystudzoną czekoladę i kakao.
Pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 160 stoni.
Następnie dzielimy na dwie części.
Biszkopty należy nasączyć sokiem bananaowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek, następnie rozpuszczoną w małej ilości wody wystudzoną żelatynę. Dwa babany kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy, Biszkopty przekładamy masą. Na wierzchu układamy kawałki trzeciego banana i zalewamy galaretką rozpuszczoną w szklance wody.
Chłodzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.01.2017 16:45
bardzo smaczne ciasto
jan_mag 04.01.2017 12:54
smaczny ten przepis !
Futka 04.01.2017 11:40
Bardzo smakowite ciasto :)
Krystyna32 04.01.2017 11:31
apetyczne ciasto
Joanna Kryla 04.01.2017 11:23
Pyszne ciacho! Uwielbiam połączenie czekolady i bananów:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak