Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny piernik z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
miód prawdziwy 25 dag
cukier 10 dag
smalec 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 szt/mały
jajko 1 szt
orzechy włoskie 10 dag
powidła 1/2 słoiczka/dowolny
masło 5 łyżek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
kakao 1/2 łyżeczki
sól szczypta
mleko 3-4 łyżki
migdały do dekoracji
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny piernik z orzechami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Miód, cukier, smalec rozpuścić w rondelku na małym ogniu, wsypać kakao, szczyptę soli, cynamon, przyprawę do piernika- uważać aby nie zagotować. Gdy masa lekko ostygnie dodać, proszek do pieczenia, mąkę, stale mieszając, wbić jajko. Wymieszać, wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i jedną część wyłożyć do przygotowanej formy.
Krok 1 - Świąteczny piernik z orzechami foto
2
Posmarować powidłem, posypać orzechami i przykryć drugą połową ciasta. Nakłuć widelcem, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi.
Krok 2 - Świąteczny piernik z orzechami foto
3
Wstawić na piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni i piec około 45 minut. Po upieczeniu nakryć ściereczką i odstawić najlepiej na kilka dni.
Krok 3 - Świąteczny piernik z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 12.12.2016 11:11
smaczny piernik
RenataZ-et 12.12.2016 10:08
uwielbiam takie pierniki
Krystyna32 12.12.2016 09:12
apetyczne ciasto
jagoda5913 12.12.2016 01:19
ciekawie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak