Przepis i sposób przygotowania na: Szwarcwaldzka Pavlova
Kroki postępowania
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej dodajemy stopniowo cukier.
Tak przygotowane kopułki bezowe wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180°C). W tej temperaturze pozostawiamy je na 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 140 °C. Bezy pieczemy w niższej temperaturze 80 minut. W tym czasie powinny podrosnąć i mogę delikatnie popękać. Gotowe bezy, po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Żółtka ubijamy z cukrem na parze, tak by cukier całkowicie się rozpuścił, a masa rozjaśniała. Do gotowej masy żółtkowej stopniowo dodajemy serek. Całość ubijamy do momentu uzyskania jednolitego, delikatnego kremu.
Czekoladę rozpuszczamy. Rozpuszczoną wykładamy na płaską powierzchnię, równo ją rozsmarowując. Po jej zastygnięciu za pomocą noża formujemy z niej czekoladowe rurki.
Na paterę wykładamy większą Pavlovą. Na nią nakładamy większą połowę kremu mascarpone. Na krem wykładamy większą część wiśni. Na wiśnie nakładamy mniejszą Pavlovą. Kolejno wykładamy na nią pozostały krem i wiśnie. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi i wiśniami z syropu. Podajemy bezpośrednio po przełożeniu.