Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szwarcwaldzka Pavlova

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
żółtko jajek 5 sztuk
serek mascarpone 500 gram
wiśnie 400 gram
cukier kryształ 340 gram, do bezy
cukier kryształ 1/3 szklanki do wiśni
cukier puder 3 łyżki do kremu
czekolada gorzka 50 gram
wiśnie w syropie do dekoracji
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 3/4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Szwarcwaldzka Pavlova

Kroki postępowania

1
BEZA:
Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej dodajemy stopniowo cukier.
Krok 1 - Szwarcwaldzka Pavlova  foto
2
Gdy pierwsza dodana ilość cukru się rozpuści dodajemy dopiero następną. I tak do jego wykończenia. Gotowa masa nie powinna zawierać odrobinek cukru. Pod koniec do masy bezowej dodajemy mąkę oraz sok z cytryny. Miksujemy całość do połączenia składników.
Krok 2 - Szwarcwaldzka Pavlova  foto
3
Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi. Jeden o średnicy 20 cm, a drugi o średnicy 15 cm. Przygotowane okręgi wypełniamy przygotowaną masą bezową. Łyżką wygładzamy jej brzegi.
Tak przygotowane kopułki bezowe wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180°C). W tej temperaturze pozostawiamy je na 5 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 140 °C. Bezy pieczemy w niższej temperaturze 80 minut. W tym czasie powinny podrosnąć i mogę delikatnie popękać. Gotowe bezy, po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Studzimy je przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 3 - Szwarcwaldzka Pavlova  foto
4
WIŚNIE: Wiśnie myjemy, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane przekładamy do garnka , dodajemy do nich cukier i podgrzewamy. Gdy cukier się rozpuści, w otrzymanym syropie rozpuszczamy żelatynę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia. W momencie przekładania bezy, wiśnie powinny mieć konsystencję żelu.
Krok 4 - Szwarcwaldzka Pavlova  foto
5
KREM MASCARPONE:
Żółtka ubijamy z cukrem na parze, tak by cukier całkowicie się rozpuścił, a masa rozjaśniała. Do gotowej masy żółtkowej stopniowo dodajemy serek. Całość ubijamy do momentu uzyskania jednolitego, delikatnego kremu.
Krok 5 - Szwarcwaldzka Pavlova  foto
6
CZEKOLADA DO DEKORACJI:
Czekoladę rozpuszczamy. Rozpuszczoną wykładamy na płaską powierzchnię, równo ją rozsmarowując. Po jej zastygnięciu za pomocą noża formujemy z niej czekoladowe rurki.
Krok 6 - Szwarcwaldzka Pavlova  foto
7
PRZEŁOŻENIE:
Na paterę wykładamy większą Pavlovą. Na nią nakładamy większą połowę kremu mascarpone. Na krem wykładamy większą część wiśni. Na wiśnie nakładamy mniejszą Pavlovą. Kolejno wykładamy na nią pozostały krem i wiśnie. Całość dekorujemy rurkami czekoladowymi i wiśniami z syropu. Podajemy bezpośrednio po przełożeniu.
Krok 7 - Szwarcwaldzka Pavlova  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 24.03.2017 10:26
Przepiękna ! chyba wyjmę zamrożone białka......
IZABELA29 26.02.2017 16:43
Wow pyszne
Mniam 09.12.2016 12:04
Rewelacyjny tort bezowy!
Wiktoria29 08.12.2016 21:15
piękna....
gusia1000 08.12.2016 19:30
Pychota. Super.
ania2610 08.12.2016 16:57
doskonała - wyszła idealnie!
Konczi 08.12.2016 15:14
prezentuje się pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak