Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowe arbuzy na cieście francuskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek mascarpone 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
kiwi 2 owoce
truskawki kilka
jagody kilka sztuk
ciasto francuskie 1 opakowanie
cynamon Prymat do posypania
cukier kryształ do posypania
cukier puder 1 łyżka
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe arbuzy na cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Ciasto francuskie rozwijamy. Wycinamy z niego 6 dużych kół. Wycięte przekładamy na blaszkę, smarujemy jajkiem i posypujemy cynamonem i cukrem kryształem.
Krok 1 - Owocowe arbuzy na cieście francuskim foto
2
Tak przygotowane koła wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Zrumienione ciasto wyjmujemy i studzimy.
Krok 2 - Owocowe arbuzy na cieście francuskim foto
3
KREM: Między czasie przygotowujemy krem. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem. Ubite łączymy z serkiem mascarpone.
Krok 3 - Owocowe arbuzy na cieście francuskim foto
4
Gotowy krem wykładamy na przestudzone koła i wkładamy do lodówki by krem stężał.
Krok 4 - Owocowe arbuzy na cieście francuskim foto
5
Przed podaniem deserki wykańczamy owocami, tak by kolorystycznie przypominały małe arbuzy. Pokrojone w plasterki kiwi to skórka, truskawki to arbuzowy miąższ, a jagody to pestki.
Po nałożeniu owoców deserki podajemy.
Krok 5 - Owocowe arbuzy na cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.12.2016 19:29
Pomysłowo.
ilka01 08.12.2016 18:54
pyszności :)
tobi1989 08.12.2016 15:05
Wspaniałości :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak