Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jaglana z truskawkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklanka
truskawki 0,5 kg
woda 2 szklanki
masło 2 dag
sól szczypta
rodzynki 0,5 szklanki
śmietana do podania
cynamon do posypania
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jaglana z truskawkami

Kroki postępowania

1
Kaszę jaglanką przelewamy wrzątkiem i odsączamy z wody. W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy do niej masło oraz sól. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie wodę. Następnie zdejmujemy i lekko lub całkowicie studzimy.
Krok 1 - Kasza jaglana z truskawkami foto
2
Do przestudzonej dodajemy rodzynki. Całość mieszamy.
Krok 2 - Kasza jaglana z truskawkami foto
3
Truskawki przepłukujemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Gotowe miksujemy. Gotowy mus słodzimy do smaku.
Z kaszy formujemy gałki, które porcjujemy na talerze. Polecamy je musem truskawkowym, a następnie śmietaną. Całość oprószamy delikatnie cynamonem i podajemy.
Krok 3 - Kasza jaglana z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 18.12.2016 15:03
pyszny deser
gosia56 16.12.2016 10:48
na pewno pyszne ;)
Patrycja33 16.12.2016 10:13
uwielbiam takie zdrowe desery :)
Ola1984 16.12.2016 08:54
Uwielbiam kaszę jaglaną w takim wydaniu :)
gusia1000 15.12.2016 23:18
Na pewno dobra.
Wiktoria29 15.12.2016 21:55
smakowite danie pachnące latem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak