Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jaja 6 szt
cukier 1,5 szkl
mąka pszenna 2 szkl
olej 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
woda 4 łyżki

masa

budyń waniliowy 3 szt
masło 1 kostka
galaretka cytrynowa 2 szt
pierniki 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników

Kroki postępowania

1
Do miski miksera wlewamy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę dodając podczas ubijania po trochu cukier. Gdy białka będą już całkowicie ubite dodajemy po jednym żółtku a na końcu wodę. Następnie już używając ręki delikatnie mieszamy na przemian mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao z olejem. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 45 minut w 150 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż.
Krok 1 - Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników foto
2
W szklance wody rozpuszczamy budynie, które gotujemy na litrze wody. Do gorącego budynie dodajemy galaretki i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Studzimy. W tym czasie masło ucieramy , dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając.
Krok 2 - Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników foto
3
Na jednym blacie biszkopta, układamy połowę przygotowanej masy budyniowej. Na masie układamy pierniki i przykrywamy je resztą masy i drugim biszkoptem. Całość na wierzchu można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Ciasto alpejskie z dodatkiem pierników foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 06.12.2016 06:23
Wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak