Przepis i sposób przygotowania na: Sos z kabaczka z kaszą jęczmienną
Na patelni (u mnie mała, nieprzywierająca) rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko pokrojone w drobną kostkę szalotki. Następnie dodajemy pokrojonego w małą kostkę kabaczka (u mnie młody, nie obierałam skórki), doprawiamy go szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy.
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywą i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości kabaczka, co jakiś czas mieszając. Po koniec próbujemy, ewentualnie doprawiamy. Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy do potrawy posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy i całość odstawiamy na chwilę pod przykryciem (na czas nakładania kaszy).
Na talerz/talerze wykładamy ugotowaną kaszę jęczmienną. Na wierzch wykładamy nasz sos. Podajemy od razu.