Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa katalońska

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 400 g
marchewki 2 szt
ziemniaki 4 szt
pomidory krojone z puszki 1 op
sok pomidorowy 1 szklanka
cebula 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
bulion 1,5 litra
oliwa 3 łyżki
ketchup łagodny 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa katalońska

Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewki w półplasterki.
W garnku rozgrzewany oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojone mięso. Smażymy na złotobrązowy kolor, mieszając, aby mięso usmażyło się równomiernie. Usmażone mięso wyjmujemy na talerz i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Na tym samym tłuszczu podsmażamy do zeszklenia pokrojoną cebulę oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Do cebuli wrzucamy pomidory w puszce oraz pokrojone ziemniaki i marchewki. Chwilę podsmażamy, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie wlewamy sok pomidorowy, dodajemy ketchup i przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KuchniaMagdaLeny 02.12.2016 23:56
Dziękuje :)
krystyna330 01.12.2016 20:53
ciekawe połączenie
Ewelina1991 01.12.2016 09:06
smaczna zupa
Diana Rusiłowicz 01.12.2016 00:49
Apetyczna zupka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak