Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik bez spodu
Ten sernik bez spodu jest idealnie serowy, puszysty, waniliowy i słodki. Polecam przygotować go odpowiednio wcześniej, bo musi się schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Przepis na sernik bez spodu na blachę o wymiarach 30 x 25 lub tortownicę o średnicy 30 cm
Piekarnik nagrzej do 170 stopni Celsjusza.
1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę z odrobiną soli. Odstawić.
2. Żółtka zmiksować z budyniem, cukrem proszkiem do pieczenia i twarogiem, dodać mleko i chwile miksować. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łyżką delikatnie.
3. Blachę prostokątna o wymiarach 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać masę serową (masa będzie rzadka) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze na 20 minut. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.