Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet drobiowy z jagodami goji

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 500 g
wątróbka drobiowa 3 większe sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
jagody goji 1 czubata łyżka
marchewka 1/2 sztuki
pietruszka 1 średnia
bułka czerstwa 1
mleko 3-4 łyżki
pieprz
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1 sztuka
estragon
Tymianek suszony Prymat
ziele angielskie 3 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
natka pietruszki kilka gałązek
ziarna sezamu do posypania formy
kasza manna do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet drobiowy z jagodami goji

Kroki postępowania

1
Opłukane i oczyszczone udka wkładamy do wrzącej wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Po 20 minutach gotowania na małym ogniu, dodajemy marchewkę z pietruszką, całość solimy i gotujemy do miękkości mięsa.
Krok 1 - Pasztet drobiowy z jagodami goji foto
2
Opłukaną i osuszoną wątróbkę chwilę obsmażamy na suchej patelni.
Połowę suchej bułki kroimy w cząstki, dodajemy do wątróbki i polewamy 3-4 łyżkami mleka. Zdejmujemy patelnię z ognia całość posypujemy szczyptą soli i mieszamy.
Krok 2 - Pasztet drobiowy z jagodami goji foto
3
Ostudzone mięso oddzielamy od kości i mielimy, razem z wątróbką, cebulą moczoną w gorącej wodzie, marchewką i pietruszką. Na koniec dodajemy pozostałą czerstwą bułkę, dla przeczyszczenia maszynki.
Krok 3 - Pasztet drobiowy z jagodami goji foto
4
Jagody goji zalewamy gorącą wodą a gdy napęcznieją odlewamy wodę.
Mięso mielone przyprawiamy gałką, solą ziołową, pieprzem, estragonem, tymiankiem, dodajemy jajko i kilka łyżek rosołu ( ok.30 ml), mieszamy. Gdy będzie już dobrze doprawione dodajemy jagody i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 4 - Pasztet drobiowy z jagodami goji foto
5
Foremkę 16 x 12 smarujemy smalcem, posypujemy kaszą manną i sezamem.
Mięso przekładamy do foremki i pieczemy około 40 minut. W trakcie pieczenia pasztet możemy podlać kilkoma łyżkami rosołu.
Krok 5 - Pasztet drobiowy z jagodami goji foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 24.10.2016 10:37
Proszę bardzo, zapraszam na więcej :))
Konczi 24.10.2016 08:25
uwielbiam domowe pasztety, porywam plasterek :)
IKrakowianka 23.10.2016 22:30
fajny pasztet
Iwusia 23.10.2016 22:17
smaczny taki domowy pasztecik
Ania321 23.10.2016 22:07
apetycznie wygląda :)
norweska20 23.10.2016 21:34
smakowite zestawienie
noninka77 23.10.2016 21:25
Uwielbiam domowe pasztety a Twój wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak