Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną.
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, budynie w proszku i ser. Całość chwilę dokładnie ucieramy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy maliny wcześniej umyte i dokładnie osuszone. Delikatnie mieszamy.
3. Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy w piekarniku. Następnie przekładamy go do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc.
4. Dobrze wystudzony sernik kroimy w kwadraty.
5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dekorujemy nią pokrojony sernik. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
6. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy. Przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy pokrojony sernik. Na koniec dekorujemy malinami.
7. Tak wykonany sernik jest gotowy do podania. Smacznego.