Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijańce cynamonowe
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier, jajka, sól i mleko - wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć w oprószonej mąką misce, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na 1,5 godziny.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o bokach 30x40 cm. Ciasto posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i posypać cukrem z cynamonem.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć ostrym nożem na 12 równych kawałków. Zawijańce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego!