Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe zawijańce cynamonowe

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 540 gramów
cukier 80 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
drożdże suche 1 opakowanie
masło rozpuszczone 75 gramów
jajko 2 sztuki
mleko 250 mililitrów

Nadzienie cynamonowe:

Cynamon mielony Prymat 3 łyżki
cukier brązowy 150 gramów
masło rozpuszczone 80 gramów

Porada

Można polukrować lub polać polewą czekoladową lub z serka Philadephia.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijańce cynamonowe

Kroki postępowania

1

Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier, jajka, sól i mleko - wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i odłożyć w oprószonej mąką misce, w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, na 1,5 godziny.

Krok 1 - Drożdżowe zawijańce cynamonowe foto
2

Brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o bokach 30x40 cm. Ciasto posmarować rozpuszczonym, przestudzonym masłem i posypać cukrem z cynamonem.

Krok 2 - Drożdżowe zawijańce cynamonowe foto
3

Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć ostrym nożem na 12 równych kawałków. Zawijańce ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego!

Krok 3 - Drożdżowe zawijańce cynamonowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 30.10.2016 14:53
Smacznie tutaj :)
bryndzia93 12.10.2016 10:03
Pyszne bułeczki :)
mirosława4 11.10.2016 12:23
apetyczne :)
sezamek 11.10.2016 12:10
fajne bułeczki
Patrycja33 11.10.2016 12:04
bardzo lubi takie zawijance :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak