Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z nadzieniem mięsno-pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
mięso mielone wieprzowe 250 g
cebula 1/2 szt
ząbek czosnku 1 szt
marchew 1 szt
seler naciowy 100 g
oliwa 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
passata pomidorowa 350 g
mozzarella 150 g
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z nadzieniem mięsno-pomidorowym

-Umyte bakłażany przekroić wzdłuż na połówki.
-Miąższ lekko naciąć.
-Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do180 st.C. na ok.25 minut.
-Z podpieczonych bakłażnów wydrążyć miąższ i drobniutko posiekać.
-Cebulę marchew i seler rozdrobnić w blenderze lub drobno pokroić.
-Rozgrzać oliwę, wsypać warzywa ,dodać czosnek i krótko podsmażyć.
-Dodać mięso i mieszając podsmażyć kolejne kilka minut.
-Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła i gotować ok.30 min. mieszając od czasu do czasu.
-Pod koniec gotowania dodać miąższ z bakłażana.
-Ugotowane mięso odstawić do przestudzenia.

-Wydrążone połówki bakłażana napełnić sosem mięsnym, posypać mozzarellą pokrojoną w drobną kostkę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok.15 minut.
Udekorować świeżą bazylią.
Podawć na ciepło z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 27.09.2016 20:03
Bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak