Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z nadzieniem mięsno-pomidorowym
-Miąższ lekko naciąć.
-Bakłażany ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do180 st.C. na ok.25 minut.
-Z podpieczonych bakłażnów wydrążyć miąższ i drobniutko posiekać.
-Cebulę marchew i seler rozdrobnić w blenderze lub drobno pokroić.
-Rozgrzać oliwę, wsypać warzywa ,dodać czosnek i krótko podsmażyć.
-Dodać mięso i mieszając podsmażyć kolejne kilka minut.
-Wlać przecier pomidorowy, dodać zioła i gotować ok.30 min. mieszając od czasu do czasu.
-Pod koniec gotowania dodać miąższ z bakłażana.
-Ugotowane mięso odstawić do przestudzenia.
-Wydrążone połówki bakłażana napełnić sosem mięsnym, posypać mozzarellą pokrojoną w drobną kostkę i zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok.15 minut.
Udekorować świeżą bazylią.
Podawć na ciepło z pieczywem.