Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane bakłażany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 600 g
pomidory 500 g
oliwa 2 łyżki
bazylia świeża 6 liści (posiekanych)
parmezan starty 5 łyżek
mozzarella 300 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane bakłażany

Każdy bakłażan pokroiłem wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrałem skórkę.
Bakłażany posoliłem, odstawiłem na 30 minut, opłukałem, wytarłem. Posmarowałem oliwą z obu stron, ułożyłem na pergaminie i przeniosłem na blachę. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piekłem po 8 minut z każdej strony.
Sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, przekroiłem na ćwiartki, usunąłem nasiona. Miąższ grubo pokroiłem, dodałem bazylię, sól i pieprz. Na blasze położyłem 4 największe plastry bakłażana. Na każdym z nich ułożyłem warstwy pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, parmezanu, znowu bakłażan, pomidory itd. Na końcu powinien być parmezan.

Wstawiłem na ok. 15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuściła i delikatnie przypiekła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kd045 03.09.2016 21:47
muszę wypróbować ;]
Stenka 03.09.2016 21:00
ciekawa propozycja
Marta1986 03.09.2016 16:52
bardzo smaczne mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak