Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pilaw z kurczakiem i kalafiorem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż basmati 300 gram
pierś z kurczaka 1 podwójna szt
czosnek ząbki 2 ząbki
rosół 3-4 szklanki
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
kalafior 1 bukiet
oliwa 2-3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pilaw z kurczakiem i kalafiorem

Kroki postępowania

1
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Krok 1 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
2
Wrzucić mięso na rozgrzaną oliwę i podsmażyć przez 4-5 minut. Pod koniec wrzucić drobno pokrojony czosnek.
Krok 2 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
3
Przełożyć podsmażone mięso do garnka.
Krok 3 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
4
Na patelnię wrzucić ryż i smażyć przez kilka minut cały czas mieszając.
Krok 4 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
5
Przełożyć ryż do garnka. Dodać oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior oraz kurkumę.
Krok 5 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto
6
Wlać rosół i dusić pod przykryciem przez 25-30 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie rosół. Przyprawić do smaku, wyłączyć gaz i przed podaniem trzymać jeszcze pod przykryciem przez 5 minut.
Smacznego :)
Krok 6 - Pilaw z kurczakiem i kalafiorem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 22.08.2016 14:55
bardzo smaczne danie :-)
Wafelek2601 20.08.2016 22:39
Smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak