Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowa babka z czekoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brązowy cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
jajko 5 sztuk
mleko skondensowane niesłodzone 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 1,5 szklanki
mąka tortowa 2 szklanki
czekolada mleczna 1 tabliczka
skórka pomarańczowa z 1 pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowa babka z czekoladą

Kroki postępowania

1
Brązowy cukier miksować z olejem przez ok. 5 minut.
Krok 1 - Kokosowa babka z czekoladą foto
2
Następnie dodawać do tego po jednym jajku i za każdym razem dokładnie utrzeć. Ubijać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstniej.
Krok 2 - Kokosowa babka z czekoladą foto
3
Do gęstej emulsji dodawać na przemian po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleka i wiórków kokosowych, cały czas ucierać.
Krok 3 - Kokosowa babka z czekoladą foto
4
Z pomarańczy zetrzeć skórkę, czekoladę dość drobno posiekać.
Krok 4 - Kokosowa babka z czekoladą foto
5
Skórkę pomarańczową i czekoladę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Kokosowa babka z czekoladą foto
6
Ciasto przełożyć do foremki (ja przełożyłam do małej keksówki i 8 foremek do muffinek). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto piec "do suchego patyczka" (muffinki piekłam ok. 30 minut, a dużą babkę ok. 70 minut). Upieczoną babkę ostudzić, można ją dodatkowo polukrować.
Krok 6 - Kokosowa babka z czekoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 27.07.2016 23:57
Wygląda smacznie,
mirosława4 26.07.2016 12:00
apetyczna !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak