Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta w cieście

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
żółtko jajek 1 duże
drożdże 35 g
mleko 2% ok. 150 ml
olej rzepakowy 35 ml
sól 1 płaska łyżeczka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
koper świeży spora garstka
Czosnek staropolski Prymat 1/3 łyżeczki

nadzienie kapusta

marchewka 1
sól do smaku
cebula biała 1
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat 1/2-1 łyżeczki
kapusta młoda

pozostałe nadzienie

szynka wędzona suszona 50-60 g
ogórki konserwowe malutkie 90 g
ketchup pikantny
żółtko jajek do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta w cieście

Kroki postępowania

1
Młodą kapustkę dość drobno szatkujemy i gotujemy ok 20-30 minut z pokrojoną marczewką i cebulą. Doprawiamy solą , pieprzem ,i czosnkiem.
Kapustę studzimy i przekładamy na sitko aby obciekła.
Drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i letniego mleka .
Do przesianej mąki wylewamy rozczyn , dodajemy sól ,pieprz , czosnek , majeranek , posiekany koperek , wlewamy resztę mleka i olej.
Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Małe ogóreczki kroimy na pół.
Krok 1 - Młoda kapusta w cieście foto
2
Foremkę 25 x 18 cm. smarujemy margaryną , posypujemy bułką tartą.
Część wyrośniętego ciasta zostawiamy na wierzch , resztę wałkujemy i wykładamy nim dno i boki foremki.
Na ciasto rozkładamy całą szynkę , większość połówek ogórków i polewamy ketchupem.
Krok 2 - Młoda kapusta w cieście foto
3
Następnie wykładamy odciśniętą kapustę.
Na nią rozkładamy resztę ogórków . Na środkową część wyciskamy katchup.
Krok 3 - Młoda kapusta w cieście foto
4
Wałkujemy resztę ciasta i wykładamy na wierzch , lekko dociskając do boków ciasta.
Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 C. Pod koniec smarujemy ciasto rozmąconym żółtkiem z odrobiną soli ziołowej .
Krok 4 - Młoda kapusta w cieście foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 08.07.2016 09:06
Bardzo ciekawy pomysł na danie.
berys18 06.07.2016 20:52
bardzo fajny pomysł
Justi2401 06.07.2016 20:10
Świetny pomysł na młodą kapustę :)
Stenka 06.07.2016 12:51
ciekawy przepis
Franciszek 06.07.2016 12:30
dobry pomysł
mirosława4 06.07.2016 12:07
ciekawy pomysł
Motorek 06.07.2016 10:11
fajny pomysł
RenataZ-et 06.07.2016 10:06
ładnie podane :)
Alex_M 06.07.2016 09:20
fajny pomysł :)
Wacław 06.07.2016 09:18
apetyczne danie
mysza75 06.07.2016 09:08
jaka fajna kratka, bardzo mi się podoba twoja kapusta
Maridka19 06.07.2016 08:40
Super są Twoje pomysły na rożnego rodzaju potrawy :)
Habibi 06.07.2016 08:38
bardzo pomysłowe danie, a do tego pięknie wygląda, a przecież jemy również wzrokiem :)
Konczi 06.07.2016 08:15
smaczna kompozycja i ciekawa propozycja :)
norweska20 05.07.2016 23:27
smakowicie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak