Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z popiołem z palonego siana

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 650 300 g
mąka pełnoziarnista 200 g
otręby pszenne 9 łyżek
drożdże świeże 50 g
woda letnia 1,5 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
orzechy włoskie 100 g
składnik niedostępny palone siano 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z popiołem z palonego siana

Kroki postępowania

1
Spalone siano na drobnym sitku przecedzamy aby uzyskać czysty pył.
Krok 1 - Chleb z popiołem z palonego siana foto
2
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut aż cukier się rozpuści.
Krok 2 - Chleb z popiołem z palonego siana foto
3
Dolewamy odrobinę wody oraz sypiemy 2-3 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Chleb z popiołem z palonego siana foto
4
Dodajemy sól, resztę mąki pszennej, pełnoziarnistej oraz otręby pszenne. Całość mieszamy aż zrobi się lepka masa. Na koniec dodajemy orzechy włoskie oraz spalony popiół. Mieszamy i odstawiamy na 45 minut w ciepłym miejscu.
Krok 4 - Chleb z popiołem z palonego siana foto
5
Smarujemy masłem blachę od chleba. Wlewamy naszą masę i odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w piekarniku (termoobieg 200 C) przez 60 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 10 minut aby chleb ochłoną.
Krok 5 - Chleb z popiołem z palonego siana foto
6
Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałeczki.
Krok 6 - Chleb z popiołem z palonego siana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 30.05.2016 17:28
Dużo różnych przepisów jest na chlebek na Ds ...Twój to rewelacja
Grazyna0211 30.05.2016 09:40
oryginalny przepis
Alex_M 30.05.2016 06:08
wow! ze spalonym sianem jeszcze nie robiłam ;)
bertpvd 29.05.2016 23:18
Inspiracja jest zaczerpnieta z wizyty w słynnej restauracji 1* michelin w Warszawie
Bernadeta1 29.05.2016 17:33
chętnie bym spróbowała takiego chlebka
ilka01 29.05.2016 15:05
super przepis :)
Futka 29.05.2016 14:14
Wow - ale chlebek. Pierwszy raz spotykam taki przepis. Czy jest to jakaś stara receptura?
jagoda5913 29.05.2016 12:48
ciekawy pomysł z tym dodatkiem
Monika-twin 29.05.2016 12:10
Ciekawy chlebek.
Madzai 29.05.2016 11:24
Bardzo ciekawe..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak