Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo - sernikowa kostka.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa

ser biały 1 kg
masło lub margaryna 15 dag
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
jajko 4 sztuki
czekolada mleczna 10 dag
kakao 3 łyżki
budyń waniliowy 2 sztuki
rodzynki 15 dag

Polewa

cukier 3 łyżki
kakao 3 łyżki
masło lub margaryna 3 łyżki
gorąca woda odrobina

Masa śmietankowa

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
kakao 2-3 łyżki
cukier puder do smaku

Dodatkowo

czekolada mleczna 5 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru, na pół litra mleka każdy. Ser gotowy w wiadereczku. Zamiast kremówki możemy użyć śmietany typu ,,Śnieżka''.

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo - sernikowa kostka.

Kroki postępowania

1
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, dodajemy kakao, budynie w proszku, proszek do pieczenia i ser ( ser najlepiej użyć gotowy w wiadereczku, inny należy zmielić co najmniej 3 razy w maszynce ), dokładnie ucieramy. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z rodzynkami dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.
Krok 1 - Czekoladowo - sernikowa kostka. foto
2
Masę serową przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto serowe dokładnie studzimy.
Krok 2 - Czekoladowo - sernikowa kostka. foto
3
Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 3 - Czekoladowo - sernikowa kostka. foto
4
Gdy polewa na cieście zastygnie kroimy je w kostkę. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem do smaku i kakao. Następnie za pomocą szprycy dekorujemy pokrojone kostki i posypujemy startą czekoladą.
Krok 4 - Czekoladowo - sernikowa kostka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.07.2016 23:58
Dziękuję:)
gusia1000 24.05.2016 18:58
Pyszna słodkość.
w mojej kuchni 23.05.2016 14:42
same pyszności do zjedzenia
Maridka19 23.05.2016 10:11
Super pomysł :)
gosia56 23.05.2016 10:01
pyszności ;)
Krystyna32 23.05.2016 08:52
wygląda pysznie
Babeczka35 23.05.2016 08:14
Dziękuję:)
Krzysztof15 23.05.2016 06:27
wyglada apetycznie
IKrakowianka 22.05.2016 23:19
super deser
Babeczka35 22.05.2016 22:07
Dziękuję i zapraszam:)
ada.la 22.05.2016 22:03
pyszny deserek
krokus 22.05.2016 21:39
Smacznie wyglada
mirosława4 22.05.2016 20:17
apetyczny !
agnieszka214 22.05.2016 20:09
Kuszacy serniczek
Urszula Świeca 22.05.2016 19:22
Pyszny deser.))
Babeczka35 22.05.2016 18:37
Dziękuję:)
benka 22.05.2016 17:39
Fajne serniczki :)
Babeczka35 22.05.2016 16:37
Dziękuję bardzo:)
Damiano
Damiano 22.05.2016 16:22
wygląda pysznie
halina17 22.05.2016 16:05
Smacznie wygląda.
Bernadeta1 22.05.2016 15:35
serniczek, pychotka
KORAL 22.05.2016 15:24
Śliczna kompozycja i smaczny deser ;)
Grazyna0211 22.05.2016 14:44
smaczny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak