Przepis i sposób przygotowania na: Tort na Chrzest
Kroki postępowania
Białka ubijamy mikserem razem z cukrem. Następnie miksując dodajemy żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i łyżkę wody. Delikatnie mieszamy mikserem. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 C) i pieczemy 20 minut - do t.zw suchego patyczka
Krem maślany:
Do białek dodać szczyptę soli i lekko roztrzepać mikserem. Dodać do nich cukier i umieścić naczynie nad garnkiem z wrzącą wodą, ubijać mikserem lub ręcznie do momentu rozpuszczenia cukru. Zdjąć naczynie z garnka i odstawić do przestygnięcia, następnie ubijać mikserem do momentu aż białka będą bardzo gęste.
Masło dobrze utrzeć i dodać ubite białka – dobrze wymieszać mikserem (jeżeli masa podczas ubijania z masłem się zwarzy to należy się nie przejmować tylko miksować dalej ponieważ po chwili wróci do normy)