Przepis i sposób przygotowania na: Tarta limonkowa z białą czekoladą
Ciasto przekładamy do silikonowej formy do tart i ręką wyłapujemy starannie brzegi i dno foremki. Tak przygotowany spod wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Krem: do małego rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy ją na małym ogniu (UWAGA! Nie może się zagotować ).
Kiedy śmietana nam się podgrzeje dodajemy do niej połamaną białą czekoladę i skórkę z limonki – mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści. Kiedy składniki dokładnie się połączą do kremy wciskamy sok z limonki ( ja dałam sok z 1 całej ale możemy jego ilość dostosować do własnych upodobań smakowych ).
Ostawiamy na bok do przestygnięcia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylewamy na niego przestudzony krem i wstawiamy z powrotem na minimum 3-4 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem tartę dekorujemy plasterkami limonki, smacznego ; )