Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bibimbap - kuchnia koreańska

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 20 dag
wołowina 50 dag
kiełki rzodkiewki 10 dag
marchewka 10 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 10 dag
pieczarki 10 dag
szpinak 10 dag
jajko 4 szt
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 6 łyżki
olej sezamowy 1 łyżeczka
gochujang 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
cukier 1 łyżka

Porada

Nazwa potrawy oznacza wymieszany ryż. Podobno wymyślono ją, gdy pod koniec roku księżycowego w Korei mieszkańcy oczyszczali dom z resztek jedzenia. Podaje się ją z pastą sojowo - ryżową z chili.

Przepis i sposób przygotowania na: Bibimbap - kuchnia koreańska

Kroki postępowania

1
Gotujemy ryż z solą. Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem by nie wystygnął.
Krok 1 - Bibimbap - kuchnia koreańska foto
2
Wołowinę doprawiamy ząbkiem czosnku, łyżką cukru, dwoma łyżkami sosu sojowego, łyżeczką sosu sezamowego i pieprzem. Całość smażymy. Gdy mięso jest już gotowe należy sprawdzić czy jest dostatecznie słone - bo sos sojowy jest bardzo słony. W razie potrzeby dosolić. Gotowe mięso przełożyć do naczynia i przykryć by nie wystygło (ponieważ danie ma dużo składników warto przygotować większe naczynie, do którego będziemy przekładać poszczególne składniki w oczekiwaniu na podanie)
Krok 2 - Bibimbap - kuchnia koreańska foto
3
Pokrojoną marchewkę i kiełki gotujemy do miękkości. Ja ugotowałam na parze, lecz można również ugotować na wodzie i odsączyć z wody. Przekładamy do naczynia i przykrywamy by nie wystygło.
Krok 3 - Bibimbap - kuchnia koreańska foto
4
Cebulę dumkę szatkujemy i podsmażamy. Przekładamy do naczynia i przykrywamy by nie wystygło.
Krok 4 - Bibimbap - kuchnia koreańska foto
5
Pieczarki szatkujemy, podsmażamy i solimy do smaku. Przekładamy do naczynia i przykrywamy by nie wystygło.
Krok 5 - Bibimbap - kuchnia koreańska foto
6
Szpinak podsmażamy, solimy do smaku i odciskamy z nadmiary wody.
Krok 6 - Bibimbap - kuchnia koreańska foto
7
Smażymy jajka sadzone (osobno na każdą porcję). Na talerzu układamy ryż, skrapiamy go olejem sezamowym. Na wierzch układamy porcje każdego z przygotowanych składników (tak jak na zdjęciu). Na wierzch kładziemy jajko sadzone. Potrawę je się pałeczkami mieszając przed jedzeniem wszystkie składniki na talerzu. Podaje się do niej pastę
Krok 7 - Bibimbap - kuchnia koreańska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 28.04.2016 17:12
Ciekawy pomysł:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak