Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik alpejski

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

mąka pszenna 50 g
mąka ziemniaczana 50 g
cukier puder 60 g
jajko 4 szt
kakao 1 lyzka

masa

mleko skondensowane 1 puszka
masło 200 g
kawa rozpuszczalna 2 lyzeczki
bezy

dodatkowo

śmietana kremówka 400 ml
galaretka cytrynowa pol torebki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 lyzeczka
czekolada gorzka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik alpejski

Kroki postępowania

1
Bialka oddzielic od zoltek.
Bialka ubic na sztywna piane, zoltka ubic z cukrem na puszysty krem.
Krok 1 - Torcik alpejski foto
2
Maki przesiac z kakao i wymieszac
Krok 2 - Torcik alpejski foto
3
Na krem zoltkowy wsypac make i przelozyc ubite bialka, dokladnie wymieszac
Krok 3 - Torcik alpejski foto
4
Ciasto upiec w temp 180 st
Krok 4 - Torcik alpejski foto
5
Zelatyne wymieszac z galaretka i rozpuscic w niewielkiej ilosci wrzatku
Krok 5 - Torcik alpejski foto
6
Mleko skondensowane nalezy wczesniej gotowac zeby uzyskac mase karmelowa, mozna tez uzyc gotowej masy krowkowej.

Miekkie maslo ucieramy w misce mikserem, nastepnie dodajemy mase krowkowa i dokladnie miksujemy
Krok 6 - Torcik alpejski foto
7
Kawe rozpuscic w malej ilosci goracej wody, wystudzic.
Dodajemy powoli do masy maslanej i miksujemy do polaczenia skladnikow
Krok 7 - Torcik alpejski foto
8
Beziki kruszymy na mniejsze i dodajemy do masy na koniec
Krok 8 - Torcik alpejski foto
9
Na biszkopt przekladamy mase krowkowa.
Krok 9 - Torcik alpejski foto
10
Kremowke ubic na sztywno z niewielka iloscia cukru
Krok 10 - Torcik alpejski foto
11
Nastepnie niewielka ilosc wymieszac dokladnie z tezejaca galaretka, i natychmiast przelozyc do reszty bitej smietany.
Dokladnie wymieszac.
Krok 11 - Torcik alpejski foto
12
Bita smietane przelozyc na wirzch tortu, calosc obficie posypac tarta gorzka czekolada.

Schlodzic minimum 3 godziny
Krok 12 - Torcik alpejski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 26.05.2016 23:46
takie ciasta lubię
Iwusia 25.03.2016 22:39
takie ciasta na bogato lubię
Mniam 25.03.2016 09:32
To ciasto musi być przepyszne!
Krystyna32 25.03.2016 08:16
pyszności ;)
Benita 24.03.2016 22:46
niebo na talerzu
gusia1000 24.03.2016 21:45
Dobra słodkość.
Mama niejadka 24.03.2016 21:34
Pyszny torcik
ilka01 24.03.2016 21:33
pyszności ,,,;)
agnieszka214 24.03.2016 20:33
Kuszaco wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak