Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki ponczowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
drożdże 20 g
mleko 2% ok. 1/2 szklanki
jajko 4
cukier 50 g
cukier waniliowy
masło 150 g

poncz

woda 1 szklanka
cukier 150 g
rum 75 ml
skórka z cytryny

dodatkowo

owoce 250 g różne
bita śmietana

Porada

Ja do dekoracji czerwoną porzeczkę podgrzewam z kilkoma łyżkami cukru i odrobuną wody. Potem po zdjęciu z palnika dodałam jagody , wymieszałam . Dekoruję bitą śmietaną i tymi owocami w syropie.

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ponczowe

Ciasto.
Do drożdży dodać odrobinę cukru i ciepłego mleka.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Masło roztopić i ostudzić.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy , jajka i ostudzone masło.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Foremki z kominem natłuszczamy posypujemy mąką i wypełniamy do połowy wyrośniętym ciastem.Przykryć i odstawić jeszcze na ok.20 minut.
Piec w 180-200 C ok. 30 minut.
Poncz.
Wodę podgrzewać z rumem , cukrem i skórką cytrynową aż cukier się rozpuści.
Po upieczeniu babeczki nasączamy ponczem.
Dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.03.2016 20:55
Pyszne babeczki:)
noninka77 22.03.2016 18:07
Smacznie wyglądają :)
jasiek 22.03.2016 17:59
bajeczne babeczki
bertpvd 22.03.2016 16:54
przepiękna babeczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak