Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo - kawowa kostka Zewy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 szt
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżki granulowanej
cukier 1/2 szk

masa

mleko 3,2% 750 ml
budyń czekoladowy 2 op
cukier 1/3 szk
masło 250 g miękkie

polewa

masło 1/4 kostki
kakao 2 łyżki
cukier 1/3 szk
mleko 3,2% 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 listek

dodatkowo

Do posypania: 3 łyżki białej posypki
kawa 1/2 szk słaba

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo - kawowa kostka Zewy


BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać po łyżce mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózga lub łyżką.
Na koniec dodać kawę i delikatnie połączyć z masą.
Ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 40 minut.
Biszkopt po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.

MASA :
Garnek przelać zimną wodą i wlać do niego 2/3 mleka i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budynie z cukrem.
Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia.
Następnie zakryć w garnku budyń folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić.
Gdy wystygnie miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać zimny budyń.
Gdy masa jest dobrze wymieszana przystąpić do zrobienia polewy.

POLEWA :
W małym rondelku umieścić składniki na polewę i na maleńkim ogniu podgrzewać aż się cukier rozpuści.
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem odsączyć żelatynę z wody, dodać do polewy i wymieszać aż żelatyna się rozpuści.
Gdy polewa jest gotowa można zabrać się za składanie ciasta.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy blat ciasta ułożyć w blaszce zostawiając papier z pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć połowę masy.
Rozprowadzić ją po cieście i zakryć drugim plackiem.
Znów nasączyć i wyłożyć resztę masy.
Zakryć ostatnim plackiem i nasączyć a na koniec polać ciasto polewą, posypać posypką i wstawić ciasto do lodówki aby związało.
Na pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w kostkę i udekorować kawą w czekoladzie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 02.04.2016 17:56
Smaczne ciasto , zabrałam sobie :)
Mniam 31.03.2016 11:03
Kawowy biszkopt z czekoladową masą to coś dla mnie :) świetne smaki.
IZABELA29 31.03.2016 10:54
Pyszne ciasto
norweska20 31.03.2016 09:08
apetyczne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak