Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski Zewy
Kroki postępowania
Wyjąć ciasto z misy, szybko zagnieść i podzielić na dwie nierówne części.
Tę większą zostawić z mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki.
Tortownicę o średnicy 23 cm ( u mnie silikonowa z dnem ceramicznym ) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
( Jeżeli będziecie mieli zwykła tortownicę to należy albo całą wyłożyć papierem albo dno a boki posmarować i wysypać na przykład mąką lub bułką tartą ).
Dno formy wylepić ciastem i wstawić formę do lodówki na 30 minut.
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa ( powinno się mielić trzy razy ale ja mielę tylko raz na sitku do maku czyli tym najdrobniejszym. Nie trzeb wtedy kolejny raz mielić sera ).
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z połową cukru i ksylitolu.
Resztę cukru i ksylitolu wsypać do innej miski, dodać żółtka i masło i utrzeć do momentu aż nie będzie wyczuwalny pod palcami cukier.
Wsypać budyń, wymieszać a potem przełożyć ser i już łopatką połączyć składniki ( nie za długo ) tylko do ich połączenia.
Dodać część piany, wymieszać delikatnie i dodać resztę masy i znów delikatnie wymieszać.
Formę wyjąć z lodówki, na ciasto wyłożyć masę
Sernik piec 60-70 minut w zależności od piekarnika w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach a potem sernik schłodzić w lodówce.