Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

5.0
(447)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów :)

Składniki:

pierś z indyka 500 g
cebula biała 1 szt.
bulion drobiowy 100 ml
śmietana 18-procentowa 200 ml
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

  • Prosty przepis na danie z indykiem
  • aksamitny sos
  • doskonale smakują z ziemniakami lub kluskami śląskimi 

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty i potrzebujemy do jego przygotowania zaledwie kilku składników. Całość dopełniona kremowym sosem. 

Kroki postępowania

1

Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

Krok 1 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto
2
Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony).
Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.
Krok 2 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto
3
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju.
Krok 3 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto
4
Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.
Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardwym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut.

Gotowe eskalopki w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym świetnie smakują ze świeżymi ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Świetny pomysł na rodzinny obiad.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 21.03.2024 12:25
Bez musztardy może być czy nie wyjdzie ?
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Oczywiście wyjdzie, jednak smak będzie inny :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
fada 05.08.2023 20:01
śmietana 18, czy śmietanka 18?
Doradca Smaku 07.08.2023 13:13
Śmietana 18% :)
Sylwia 25.07.2023 13:26
To mieso chyba wyjdzie surowe jeśli mamy je smażyc 2 min na patelni a potem tylko 2 min w sosie xd
Doradca Smaku 26.07.2023 09:57
W przepisie są podane 2-3 minuty dla mięsa indyka ten czas jest optymalny, aby mięso nie było surowe i było odpowiednio soczyste. Jeśli kawałki są grubsze niż standardowo warto też sprawdzić, czy mięso jest dosmażone.
Sylwek 11.07.2023 13:12
Świetne,szybko i smacznie Będę na pewno wracał do przepisu, kombinując z dodatkami, np. pieczarki
Doradca Smaku 12.07.2023 08:24
Świetny pomysł!
Mniam 04.03.2016 11:32
Bardzo lubię takie dania, proste i nieziemsko smaczne :)
wyattearp 04.03.2016 08:48
uwielbiam takie mięsko
berys18 03.03.2016 21:09
prezentują się pysznie
IKrakowianka 03.03.2016 20:12
pomysł na pyszne danie
Maridka19 03.03.2016 17:05
Takie dania bardzo często u nas robimy są nie tylko bardzo smaczne ale i proste w wykonaniu.
joannaa24 03.03.2016 13:28
Bardzo apetycznie wygląda :)
Bernadeta1 03.03.2016 13:13
bardzo smaczny obiadek
Justi2401 03.03.2016 12:28
Pyszne danie, uwielbiam indyka. I ten sosik, poezja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak