Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

5.0
(447)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów :)

Składniki:

pierś z indyka 500 g
cebula biała 1 szt.
bulion drobiowy 100 ml
śmietana 18-procentowa 200 ml
Musztarda sarepska Prymat 4 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

  • Prosty przepis na danie z indykiem
  • aksamitny sos
  • doskonale smakują z ziemniakami lub kluskami śląskimi 

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym, to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis jest prosty i potrzebujemy do jego przygotowania zaledwie kilku składników. Całość dopełniona kremowym sosem. 

Kroki postępowania

1

Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

Krok 1 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto
2
Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony).
Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.
Krok 2 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto
3
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju.
Krok 3 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto
4
Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.
Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardwym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut.

Gotowe eskalopki w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym foto

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym świetnie smakują ze świeżymi ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Świetny pomysł na rodzinny obiad.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania 2 tygodnie temu
Bez musztardy może być czy nie wyjdzie ?
Doradca Smaku 4 dni temu
Oczywiście wyjdzie, jednak smak będzie inny :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
fada 05.08.2023 20:01
śmietana 18, czy śmietanka 18?
Doradca Smaku 07.08.2023 13:13
Śmietana 18% :)
Sylwia 25.07.2023 13:26
To mieso chyba wyjdzie surowe jeśli mamy je smażyc 2 min na patelni a potem tylko 2 min w sosie xd
Doradca Smaku 26.07.2023 09:57
W przepisie są podane 2-3 minuty dla mięsa indyka ten czas jest optymalny, aby mięso nie było surowe i było odpowiednio soczyste. Jeśli kawałki są grubsze niż standardowo warto też sprawdzić, czy mięso jest dosmażone.
Sylwek 11.07.2023 13:12
Świetne,szybko i smacznie Będę na pewno wracał do przepisu, kombinując z dodatkami, np. pieczarki
Doradca Smaku 12.07.2023 08:24
Świetny pomysł!
Mniam 04.03.2016 11:32
Bardzo lubię takie dania, proste i nieziemsko smaczne :)
wyattearp 04.03.2016 08:48
uwielbiam takie mięsko
berys18 03.03.2016 21:09
prezentują się pysznie
IKrakowianka 03.03.2016 20:12
pomysł na pyszne danie
Maridka19 03.03.2016 17:05
Takie dania bardzo często u nas robimy są nie tylko bardzo smaczne ale i proste w wykonaniu.
joannaa24 03.03.2016 13:28
Bardzo apetycznie wygląda :)
Bernadeta1 03.03.2016 13:13
bardzo smaczny obiadek
Justi2401 03.03.2016 12:28
Pyszne danie, uwielbiam indyka. I ten sosik, poezja ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak