Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(88)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1 kg
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
seler naciowy 1 sztuka
marchew 1 sztuka
natka pietruszki pęczek
mąka pszenna do oprószenia mięsa
rosół z kury Kucharek 1 l
kapary 1 łyżki
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
śmietana 18 proc 1 szklanka
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
olej rzepakowy łyżka
kasza jęczmienna 200 g

Marynata

Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat 1 op.
ocet winny 1 łyżka
olej rzepakowy 1/2 szklanki
miód gryczany 1 łyżka
Musztarda rosyjska Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2 foto
2
Marynata: w misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej podzielone na mniejsze kawałki żeberka. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 2 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2 foto
3
Cebulę i paprykę kroimy w grubszą kostkę, seler i marchew w plastry, a natkę pietruszki drobno siekamy.
Krok 3 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2 foto
4
Zamarynowane żeberka obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 2-3 min z każdej strony. W trakcie smażenia smarujemy żeberka marynatą, która dodatkowo wzmocni smak mięsa. Do gęsiarki wlewamy połowę rosołu i przekładamy do niej obsmażone żeberka. Żeberka polewamy resztą rosołu, na wierzch wykładamy pokrojone warzywa, dodajemy 1 łyżkę miodu, pozostałą w misce marynatę i kapary. Całość dusimy przez ok. 45 - 60 minut. Po tym czasie wlewamy wino i chwilę odparowujemy. Całość przyprawiamy do smaku słodką papryką.
Krok 4 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2 foto
5
Gotowe żeberka podajemy na kaszy posypanej natką pietruszki z uduszonymi warzywami oraz porcją kwaśnej śmietany.
Krok 5 - Mój przepis na…: Duszone żeberka wieprzowe na dziko, odc. 2 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 01.03.2016 19:14
Kapary , wino wszystko co lubię. Szkoda że żeberka są u mnie na liście zabronionych :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak