Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z porem w ostrym sosie pomidorowym
Kroki postępowania
Z pora odcinamy górne liście i białą cebulę , resztę drobno siekamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy wrzucamy pora, przeciśnięte ząbki czosnku i resztę przypraw , oprócz natki pietruszki.
Wszystko na małym ogniu dusimy ok. 10 minut. Po zdjęciu z palnika dodajemy natkę pietruszki.
Gdyby mięso było za miękkie trzeba dodać kaszy mannej lub mąki ziemniaczanej.
Do wrzątku wkładamy pulpety i gotujemy ok. 20-30 minut.
Pulpety wyjmujemy , a do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, tylko sok z cytryny dodajemy pod koniec gotowania.
Możemy dodać łyżkę mąki do zagęszczenia sosu. Chwilę gotujemy i wkładamy pulpety , aby się ogrzały. Podajemy z ziemniaczkami.