Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka inaczej

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 0,5 kg
pieczarki 5 sztuk
cebula 1 szt
marchew 1 szt
olej
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna

Porada

Często przygotowuje tak wątróbkę nie jest wtedy danie suche bo podczas duszenia i tych dodatków danie jest soczyste.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka inaczej

Wątrobę opłukać na durszlaku odstawić. Marchewkę obrać,umyć i
pokroić w pół prążki, Pieczarki wypłukać następnie obrać i
oczyścić,pokroić w pół prążki, Z cebula robimy tak samo obieramy i
kroimy jak wcześniejsze składniki. Na patelnie wlewamy nie wielka ilość
oliwy, gdy olej jest rozgrzany w pierwszej kolejności wrzucamy marchewkę
dusimy pod przykryciem ok 2 minuty następnie do marchewki wrzucamy cebule
tak samo kilka minut dusimy,potem dodajemy wątrobę i pieczarki całość
mieszamy i zostawiamy pod przykryciem. Po jakiś 15 minutach sprawdzamy czy
wątroba jest miękka jeśli tak dopiero wtedy przyprawiamy
sola, pieprzem chwile jeszcze trzymamy na ogniu i gotowe. Pamiętajmy ze
wątróbkę przyprawia się na końcu sól powoduje ze po przyprawieniu
wcześniej twardnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 23.02.2016 14:21
Watróbką bardzo lubię , smacznie wygląda...
Habibi 23.02.2016 11:16
Muszę wypróbować Twój sposób, bo kocham wątróbkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak