Przepis i sposób przygotowania na: Tort pomarańczowy
Kroki postępowania
Samo dno tortownicy średnicy 26 cm wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, natłuścić i wysypać bułką tartą. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, po czym dodawać stopniowo cukier - cały czas ubijając. Do powstałej bezy dodawać po jednym żółtka, oczywiście ubijając za każdym razem. Na sam koniec dodawać porcjami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, za każdym razem ubijając na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto przelać do tortownicy, wyrównać delikatnie powierzchnię i piec w temp. 150° przez ok. 40 minut. Upiec po prostu na złoty kolor. Sprawdzić patyczkiem, gdybyśmy mieli jakiekolwiek wątpliwości, wyjąć, delikatnie okroić nożem od brzegów tortownicy i zdjąć brzeg. Wystudzić całkowicie, przełożyć na czysty blat i usunąć folię lub pergamin.