Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka orzechowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 250 gram
orzechy włoskie 150 gram
cukier kryształ 150 gram
jaja 4 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
margaryna 250 gram
mleko 1/4 szlanka

polewa

czekolada mleczna 100 gram
masło lub margaryna 40 gram
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka orzechowa

Kroki postępowania

1
Margarynę rozpuszczam zostawiam do ostudzenia. Całe jaja ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Krok 1 - Babka orzechowa  foto
2
Do masy wlewam cienkim strumieniem przestudzoną margarynę, następnie przesianą mąkę z proszkiem.
Krok 2 - Babka orzechowa  foto
3
Na koniec dodaję mleko i zmielone orzechy.Delikatnie łączę składniki.
Krok 3 - Babka orzechowa  foto
4
Formę na babkę najlepiej z kominem smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Przekładam przygotowane ciasto. Piekę około 40 min. w 180 stopniach do suchego patyczka.
Krok 4 - Babka orzechowa  foto
5
Do miski wkładamy czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Po przestudzeniu polewamy ciasto.
Krok 5 - Babka orzechowa  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

trufelek 04.09.2016 18:38
Pycha :) :)
msmariusz 10.02.2016 14:36
apetyczna babka
Krzysztof15 08.02.2016 08:48
pyszna babeczka
Krystyna32 08.02.2016 08:20
bardzo apetyczna
Franciszek 08.02.2016 00:37
dobra do kawy
Kolorowa 07.02.2016 20:37
Z orzechami-super ;)
wwwiolka 07.02.2016 19:44
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak