Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pomidorowy z bazylią

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kg , mięsiste
pomidorki koktajlowe 0,5 kg
koncentrat pomidorowy 190 g
bazylia świeża 10 dużych liści
masło 1 łyżka
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
sól i pieprz

Porada

Suszony lubczyk możemy zastąpić świeżym

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pomidorowy z bazylią

1. Pomidory sparzyć , obrać ze skórek , pokroić w ćwiartki. Koktajlowe przekroić na pół. W garnku rozgrzać masło , smażyć pomidory do momentu powstania " papki". Dodać koncentrat pomidorowy oraz umyte liście bazylii , smażyć chwilkę mieszając.
2. Do pomidorów wlać ok 250ml wody , doprowadzić do zagotowania. W między czasie doprawić suszonymi pomidorami , lubczykiem , solą i pieprzem. Zdjąć z gazu , zmiksować na gładki krem.
3. Zupa jest lekko gęsta więc możemy podać ją samą , z kleksem śmietany , grzankami lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 29.12.2015 15:41
Dziękuję :)
dollce 28.12.2015 17:23
Pyszności :)
joannaa24 28.12.2015 17:16
Smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak