Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 6 szt
ogórek kiszony 6 szt
cebula czerwona 1 szt
tuńczyk kawałki w oleju 1 puszka
majonez 5 łyżek
musztarda 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką, bez obierania przekładamy do garnka, zalewamy wodą, by lekko je przykryła i mocno solimy. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż pozostaną lekko twarde, ale lekko wejdzie w nie wykałaczka. Odlewamy. Ugotowane ziemniaki studzimy dokładnie i delikatnie ściągamy z nich samą skórkę. Kroimy w dość sporą, równą kostkę i przekładamy do miski.
Krok 1 - Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem foto
2
Obraną cebulkę czerwoną kroimy w drobną kostkę. Kiszone ogórki kroimy w nieco większe kawałki razem ze skórką. Tuńczyka odlewamy z oleju, lekko rozdrabniamy i wszystko dodajemy do ziemniaków.
Krok 2 - Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem foto
3
Do wszystkich pokrojonych składników dodajemy majonez i musztardę. Dodajemy pieprz do smaku i mieszamy. W razie potrzeby możemy jeszcze dosolić. Odstawiamy do lodówki, by smaki się wymieszały.
Krok 3 - Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 06.12.2015 22:15
Lubię sałatki z tuńczykiem.
jagoda5913 06.12.2015 20:38
dobra sałatka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak