Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z czerwonej kapusty
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Kapustę szatkujemy, por kroimy w krążki, a seler, marchewkę i piertuszkę w słupki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
KROK 2. Na oliwie z oliwek szklimy pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną, a następnie dodajemy do niej posztkowaną kapustę, chwilę razem przesmażamy i dodajemy do gotującego się bulionu wraz z pokrojoną marchewką, selerem, pietruszką i porem - gotujemy do miękkości.
KROK 3. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek i ugotowane ziemniaki. Całość zakwaszamy delikatnie octem jabłkowym, doprawiamy solą, cukrem brzozowym i ksylitolem oraz zabielamy śmietaną.
Gotową zupę podajemy samodzielnie lub z kiełbaskami.
Życzę smacznego! :)